U bevindt zich hier: Home > Een Shisha-pen onschuldig?

Een Shisha-pen onschuldig?

Je ziet het steeds meer: de shisha-pen. Deze waterpijp in het klein zou onschadelijk zijn voor je gezondheid. Maar is dat wel zo? En wat krijg je eigenlijk binnen bij elke hijs?

Wat is een shisha-pen?
Een shisha-pen (ook wel E-shisha, electronic shisha of E-hookah genoemd) is een verdamper in de vorm van een pen die je in allerlei kleuren en smaken kunt krijgen (onder andere cola, kersen, perzik en aardbei). Bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij. De shisha-pen bevat (meestal) geen nicotine of teer, maar wel andere bestanddelen als propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. 

Er worden ook shisha-pennen verkocht die wel nicotine bevatten. Deze zijn te vergelijken met ‘gewone’ elektronische sigaretten (of E-smokers).

Gezondheidsrisico's
De voornaamste gezondheidsschade bestaat uit irritatie aan de luchtwegen (droge keel, hoesten). Dit kan al optreden na het nemen van één trekje. Effecten na langdurig gebruik kunnen op bais van de beschikbare gegevens van het RIVM nog niet worden ingeschat, mede omdat nog onvoldoende bekend is hoe consumenten de shisha-pen precies gebruiken (o.a. hoe vaak en hoe lang geïnhaleerd wordt) en of consumenten de pen langdurig zullen gebruiken. Het is niet waarschijnlijk dat bij het verdampen van propyleenglycol - een van de stoffen in de pen - kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Naast propyleenglycol bevat een shisha-pen ook glycerol. Ook deze stof kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Hoe vaker en langduriger je de Shisha-pen gebruikt, des te groter de kans is op nadelige effecten op het luchtwegepitheel.

Verdere gevolgen
Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s bootst het gebruik van de pen ook het roken van een sigaret na, er bestaat dus het risico dat het product de stap naar het roken van sigaretten verkleint. Daarnaast bagatelliseert de shisha-pen mogelijk de schadelijkheid van roken. Onderzoek wijst uit, dat als jongeren tot hun 18e niet roken, de kans dat ze na hun 18e dat alsnog gaan doen relatief klein is.