U bevindt zich hier: Home > Middelen > Roken

Roken (tabak)

Feiten
Tabak wordt gemaakt uit de gedroogde bladeren van de tabaksplant (Nicotiana tabacum) De tabaksplant is een eenjarige plant. Een plant kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Geoogste bladeren worden eerst gedroogd. De manier van drogen (in de zon of door lucht) bepaalt mede het gehalte aan nicotine en de smaak. Gedroogd bevatten de bladeren 0,6 tot 3% nicotine. Tabak wordt gerookt als sigaret, pijp of sigaar. Tabak valt onder de genotmiddelen. Het heeft stimulerende eigenschappen.

Werking
Als nicotine in het lichaam terecht komt, wordt het snel verspreid door het bloed. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het slechts 7 seconden voordat de nicotine de hersenen bereikt, maar de stof wordt voor het grootste deel ook weer snel afgebroken. 

Dat nicotine zo snel wordt opgenomen en weer afgebroken is een van de redenen dat het zo sterk verslavend is.

Download hier de pdf van bovenstaande infographic.

Risico's
In tabak zitten ruim 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. De belangrijkste drie stoffen die grote problemen geven zijn: teer, koolmonoxide en nicotine. Risico's per stof zijn onder andere:

  • Teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.
  • Koolmonoxide leidt tot verminderde conditie, aderverkalking, hartklachten (Angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding.
  • Nicotine leidt tot verslaving en een verhoogde bloeddruk.

Test hier je eigen rookgedrag.

Sishapen
Een shisha-pen, ook wel E-shisha, electronic shisha of E-hookah genoemd, is een product dat sinds kort op de Nederlandse markt is. Een shisha-pen is een kleine waterpijp in de vorm van een pen die in allerlei kleuren en smaken (onder andere cola, kersen, perzik en aardbei) verkrijgbaar is.

Bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij. De shisha-pen bevat (meestal) geen nicotine of teer, maar wel andere bestanddelen als propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Dat zijn allemaal (op water na) organische vloeistoffen die bij verhitting gemakkelijk verdampen en een damp vormen die op rook lijkt (aerosol).

Er worden ook shisha-pennen verkocht die wel nicotine bevatten. Deze zijn te vergelijken met ‘gewone’ elektronische sigaretten (of E-smokers).

Risico's Sishapen
Shisha-pennen zijn pas zeer recent op de markt. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft het RIVM de risico’s van het gebruik van de  shisha-pen in kaart gebracht. Uit deze risicoschatting kan geconcludeerd worden dat de voornaamste gezondheidsschade bestaat uit irritatie aan de luchtwegen (droge keel, hoesten). Dit kan al optreden na het nemen van één trekje. Effecten na langdurig gebruik kunnen op bais van de beschikbare gegevens niet worden ingeschat, mede omdat nog onvoldoende bekend is hoe consumenten de shisha-pen precies gebruiken (o.a. hoe vaak en hoe lang geïnhaleerd wordt) en of consumenten de pen langdurig zullen gebruiken.

Roken in het nieuws: