U bevindt zich hier: Home > Middelen > Roken

Roken (tabak)

Feiten
Tabak wordt gemaakt uit de gedroogde bladeren van de tabaksplant (Nicotiana tabacum) De tabaksplant is een eenjarige plant. Een plant kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Geoogste bladeren worden eerst gedroogd. De manier van drogen (in de zon of door lucht) bepaalt mede het gehalte aan nicotine en de smaak. Gedroogd bevatten de bladeren 0,6 tot 3% nicotine. Tabak wordt gerookt als sigaret, pijp of sigaar. Tabak valt onder de genotmiddelen. Het heeft stimulerende eigenschappen.

Werking
Als nicotine in het lichaam terecht komt, wordt het snel verspreid door het bloed. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het slechts 7 seconden voordat de nicotine de hersenen bereikt, maar de stof wordt voor het grootste deel ook weer snel afgebroken. 

Dat nicotine zo snel wordt opgenomen en weer afgebroken is een van de redenen dat het zo sterk verslavend is.

Download hier de pdf van bovenstaande infographic.

Risico's
In tabak zitten ruim 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. De belangrijkste drie stoffen die grote problemen geven zijn: teer, koolmonoxide en nicotine. Risico's per stof zijn onder andere:

  • Teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.
  • Koolmonoxide leidt tot verminderde conditie, aderverkalking, hartklachten (Angina pectoris, hartinfarct), herseninfarct en hersenbloeding.
  • Nicotine leidt tot verslaving en een verhoogde bloeddruk.

Test hier je eigen rookgedrag.

Roken in het nieuws: